باتوجه به اعتمادی که طرفین به یکدیگر پیدا کرده اند می توان امید داشت مذاکرات به توافق منجر شود.
به گزارش جماران، صادق زیباکلام،استاد دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آریا با تاکید براین مطلب که نسبت به مذاکرات هسته ای خوش بین است ،گفت:برای اولین بار در نگاه ایران و آمریکا نسبت به یکدیگر دو تحول مهم اتفاق افتاده است.در ایران همواره این تفکر وجود داشته و دارد که موضوع هسته ای یک بهانه ای بیش نیست و خاکریز اول است به این معنا که اگر ما در این مساله کوتاه بیاییم قطعا در مسائلی چون حقوق بشر،عدم حمایت از حزب الله و حماس درخواست هایی را مطرح می کنند بنابراین ما در مساله هسته ای باید قرص و محکم بایستیم و کوتاه نیاییم این تفکر در دولت آقای روحانی مقدار زیادی تعدیل شده است.
وی افزود:دولت روحانی در واقع معتقد است مذاکرات هسته ای فقط در رابطه با مساله هسته ای است و بس . تحول دیگری که در نگاه ایرانیان به وجود آمده این است که نگرانی غربی ها از فعالیت هسته ای ایران واقعیت است نه بهانه . نگرانی آنها این است که آیا ایران درصدد است سلاح هسته ای تولید کند ؟ بنابراین علت اصلی فشارهایی که بر ما وارد می کنند همین مساله است.
این استاد دانشگاه ادامه داد:دولت روحانی با پذیرش این دو محور ذکر شده وارد مذاکرات شده بنابراین بیش از هرچیز تیم مذاکره کننده ما به دنبال اعتماد سازی است لذا برای رسیدن به این مهم حتی اعلام کرده که ما حاضریم گام های عملی را نیز برداریم تا ثابت کنیم درخصوص مساله هسته ای فقط به دنبال همان چیزی هستیم که می گوییم .
وی گفت:از سوی دیگر آمریکاییها نیز برای اولین بار به ما اعتماد پیدا کرده اند که دولت روحانی و تیم مذاکره کننده در آنچه می گویند صداقت دارند و حقیقتا به دنبال حل مساله هسته ای هستند بنابراین هردو طرف برای اولین بار به این جمع بندی رسیده اند که طرف مقابل به دنبال حل مساله هستند.
زیباکلام تاکید کرد:آقای ظریف معتقد است حتی اگر مشکل ما با آمریکا برسر مساله هسته ای حل شود اما دیگر مشکلات ما با این کشور برسر جای خود باقی خواهد ماند همچنان که اختلافات ما با خیلی های دیگر پابرجاست یا کشور آمریکا هم با بسیاری از دیگر کشورها اختلاف دارند.
وی اظهار داشت:آنچه باعث شده آمریکاییها اجماع جهانی را علیه ما تشکیل دهند مساله هسته ای است درواقع اختلافات ما با این کشور بر سر حمایت از حزب الله،حماس ، بشار اسد و حقوق بشر باقی می ماند اما ابعاد این مباحث در حد و حدود مساله هسته ای نیست یعنی اینگونه نیست که به خاطر این مباحث اجماع جهانی را علیه ما تشکیل دهند بنابراین ما با صداقت وارد مذاکرات شده ایم .
استاد دانشگاه تهران گفت:باید بپذیریم که ظرف یکسال گذشته به اندازه تمام دوران احمدی نژاد مذاکره صورت گرفته است چراکه هر دو طرف متوجه شده اند مذاکره برای مذاکره نیست و به نوعی هردو طرف به هم اعتماد کرده اند .
وی خاطرنشان کرد:اگرچه هردو طرف به هم اعتماد کرده اند اما فاصله بین دو طرف مذاکره کننده زیاد است چراکه آنها می خواهند تعداد سانتریفیوژها در ایران حداقل باشد تا چنانچه اگر ایران بخواهد روزی سلاح هسته ای تولید کند توان کمی داشته باشد از سوی دیگر آنها بر سر حجم اورانیوم 3درصد غنی شده خواهان حداقل ممکن برای ما هستند این درحالی است که ایران نظر متفاوتی دارد همچنین غربی ها مخالف رفتن ما به سمت نسل جدید سانتریفیوژها هستند اینها مواردی است که درحال حاضر تیم مذاکره کننده ما برسر آنها مذاکره و گفتگو می کند.
زیباکلام گفت:موضوع لغو کامل تحریم ها هم از دیگر مباحث اختلافی است چراکه آمریکاییها خواهان برداشتن تحریم ها به صورت گام به گام هستند اما ایران معتقد است باید این تحریم ها در کوتاه ترین زمان ممکن لغو شود به هرحال باتوجه به اعتمادی که طرفین به یکدیگر پیدا کرده اند می توان امید داشت مذاکرات به توافق منجر شود.
وی تاکید کرد:نباید فراموش کنیم وقتی آقای ظریف وارد مذاکرات شد بین ما و غربی ها دیوار قیامت بود اما درحال حاضر بخش عمده ای از این دیوار فروریخته است و روی 60درصد مسائل توافقاتی حاصل شده است بنابراین برای توافق برسر موارد باقی مانده چاره ای جز ادامه مذاکرات نداریم.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.