- در حالی که داعش هر روز بر اقدامات خشونت آمیز خود از جمله به صلیب کشیدن کودکی به دلیل روزه خواری می افزاید و مسوولان اقلیم کردستان بر طبل استقلال می کوبند، جلسه پارلمان عراق برای بار دوم و بدون توافق، بی نتیجه ماند.

به گزارش جماران، به نقل از شفقنا، نمایندگان مجلس عراق امروز یکشنبه پس از تنها 30 دقیقه از آغاز جلسه ای که قرار بود به انتخاب رییس مجلس، نخست وزیر و رییس جمهور جدید کشور منجر شود، بدون هیچ نتیجه خاصی جلسه را مختومه اعلام کردند.

به گزارش آسوشیتدپرس، صبح امروز فراکسیون سنی های عرب در مجلس، با اعلام این که کاندیدای خود را برای پست ریاست مجلس انتخاب کرده، تا حدی امیدها برای ثمربخش بودن جلسه امروز پارلمان را افزایش داد.

اما مهدی الحفیظ رییس مجلس موقت پارلمان، به دلیل عدم توافق فراکسیون ها بر سر معرفی کاندیداهای خود برای سه پست ریاست مجلس، نخست وزیری و رییس جمهوری، جلسه امروز را مختومه اعلام کرد.

وی گفت جلسه بعدی مجلس، روز سه شنبه برگزار می شود.

بر اساس یک توافق غیر رسمی که پس از تهاجم نیروهای بین المللی - به رهبری آمریکا- در سال 2003 بین طرف های سیاسی عراق شکل گرفت، پست ریاست مجلس عراق در اختیار سنی ها، پست ریاست جمهوری در اختیار کردها و پست نخست وزیری به شیعیان تعلق می گیرد. در سال 2003 هر سه جناح سنی ها، شیعیان و کردهای عراق با این تقسیم بندی قدرت در کشور موافقت کردند اما به عقیده شماری از کارشناسان، ممکن است با رویدادهای اخیر، و تشدید شکاف بین طرف های سیاسی، دیگر اجماع نظری در خصوص این تقسیم بندی وجود نداشته باشد.

همچنین بی بی سی با تاکید بر تحت فشار بودن نمایندگان پارلمان عراق برای تشکیل هر چه سریعتر دولت، این امر را لازمه بیرون رفتن این کشور از بحران سیاسی و مقابله با پیکارجویان داعش می داند. به گزارش بی بی سی، دیروز نیکولای ملادوف، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور عراق به جناح‌های مختلف هشدار داد که یا هر چه زودتر دولتی فراگیر تشکیل دهند و یا شاهد فروپاشی کشورشان باشند.

عراق در حالی در بن‌بست سیاسی است که حملات نیروهای داعش ادامه دارد. پیکارجویان سنی در عراق به شهر ضلوعیه در ۸۰ کیلومتری شمال بغداد، پایتخت، حمله کردند و بخش‌هایی از آن را گرفته‌اند. پایگاه‌های پلیس و ساختمان‌های دولتی از جمله مکان‌هایی است که به دست شبه نظامیان تحت رهبری داعش افتاده است. پارلمان جدید عراق از زمان آغاز به کارش مستمرا صحنه تنش و اختلاف نظر شدید بوده است. جلسه اول پارلمان پس از کمتر از دو ساعت و با آبستراکسیون نمایندگان کرد و سنی نیمه‌تمام مانده بود.هفته پیش هم اعلام شد که پارلمان تا یک ماه جلسه‌ای تشکیل نخواهد داد.

جلسه پارلمان در حالی بی نتیجه ماند که در ادامه تحولات عراق، بازماندگان رژیم بعث و به طور ویژه ژنرال «عزت الدوری» که از فرماندهان سابق صدام است، با استفاده از لفظ «قهرمان» برای گروه داعش، آنها را مورد ستایش قرار داد.

به گزارش شفقنا، ژنرال عزت ابراهیم الدوری، دبیر کل حزب بعث عراق و دومین شخصیت رژیم سابق عراق پس از صدام حسین در پیام صوتی خود گفت: "آزادسازی بغداد به دست نیروهای انقلابی بسیار نزدیک است".

دبیر کل حزب بعث عراق، از کسانی که تاکنون از نوری مالکی حمایت کردند خواست تا به گفته او "توبه" کنند و از حمایت نوری مالکی دست بردارند.

ژنرال الدوری خطاب به هواداران مالکی گفت:" از تمام کسانی که در این روند کثیف (اشغال عراق) شرکت کردند می خواهم که دستشان را از آلودگی پاک کرده و از طراحان آن دور شوند و به نیروهای انقلابی ملحق شوند".

وضعیت مبهم سیاسی در عراق در حالی هر روز وخیم تر می شود که گمانه زنی های مختلفی درباره علت به وجود آمدن این بحران سیاسی و نقش داعش در دامن زدن بر این بحران و همچنین تاثیر همپیمانان احتمالی داعش در رسانه های مختلف و از سوی تحلیل گران مطرح جهان بیان می شود. در یکی از این گمانه زنی ها به اقدامات پیشگیرانه عربستان، اردن و ایران در فرستادن نیروهای خود به مرزهای مشترک با عراق یا دادن آماده باش به آنها اشاره می کند و می گوید: در شمال عراق هم اقلیم خودگردان کردستان نیروهای زبده ی خود موسوم به «پیشمرگه» را در مرزها و همچنین مناطق تحت سیره ی داعش- در استان های نینوا، کرکوک و صلاح الدین- مستقر کرده بود.

به گزارش السفیر لبنان سوریه با داعش می جنگد و داعش نیز- از بدو پیدایش خود- با نظام سوری در جنگ است. عربستان سعودی از مخالفان سوری در جنگ علیه رژیم بشار اسد حمایت می کند. نقش اردن هم در این میان بر کسی پوشیده نیست. این کشور پایگاه های نظامی خود را برای آموزش تروریست ها در اختیار مخالفان قرار داده است.

موضع قطر را اگر از زبان قرضاوی بخواهیم بشنویم حمله ی بی وقفه به داعش است اما این کشور نیز به مخالفان سوری کمک مالی و تسلیحاتی می کند. پس ما با یک جدال مثلثی روبرو هستیم، جدالی که در یک راس آن ایران و سوریه قرار دارند و در راس دوم آن ایالات متحده آمریکا، اروپا، عربستان سعودی، شورای همکاری کشورهای حاشیه ی خلیج فارس- که قطر هم یکی از آنهاست- قرار گرفته اند و بالاخره راس سوم که داعش در آن ایستاده است.

این یک تناقض عجیب جنگی است که در طول تاریخ برای نخستین بار رخ می دهد. معمولا دو گروه علیه گروه سوم همپیمان می شوند و جنگ را به کام خود تمام می کنند.

در این میان این سوال برای همگان وجود دارد که آیا داعش، ارتشی که هر چند کوچک است اما از جهادی های متعصبی تشکیل شده است که از هیچ کاری برای رسیدن به اهداف خود فروگذار نمی کنند، می توانند مناطق تحت تصرف خود را اداره کنند؟

گزارشی از بی بی سی به این موضوع پرداخته است و می گوید: با توجه به مشکلات داخلی و ضعف دولت‌های عراق و سوریه، نشانه‌ای از این که داعش به زودی عقب نشینی خواهد کرد، دیده نمی شود. با توجه به این واقعیت، این سوال مطرح می شود که آیا نیروهای داعش عملا در موقعیتی قرار دارند که بتوانند حکومت کنند؟

این گزارش، پاسخ به این سوال را معطوف به چند عامل می داند؛ حمایت قبیله‌های محلی، توانایی اقتصادی، دسترسی به آب و نفت، برداشت‌ها از قدرت مذهبی و نیز قدرت رهبرشان ابوبکر البغدادی که خود را خلیفه مسلمانان اعلام کرده و همچنین این که آیا خود نیروهای داعش پایشان را بیشتر از گلیمشان دراز نکرده‌اند؟

داعش در حال حاضر از یک پیروزی قابل توجه نظامی برخوردار است که عمدتا ناشی از توام بودن دو عامل ترس و قدرت اسلحه است.

ولی داعش عملا وزنه ای را که سنگینی اش بیش از حد توانش است بلند کرده است.

داعش برای پیروزی به حمایت قبایل و پیکارجویان محلی شدیدا وابسته است و بدون حمایت آنان نمی توانست امیدی به تصرف موصل، شهری با دو میلیون نفر جمعیت داشته باشد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.