روزنامه ˈدیلی استارˈ نوشت: تغییر روابط ایران و غرب و ایران و عربستان به همزیستی مسالمت آمیز و همکاری پویا تاثیر مهمی بر بهبود اوضاع در منطقه خاورمیانه و جهان عرب خواهد داشت.

به گزارش جماران، این روزنامه لبنانی در مطلبی به قلم ˈرامی جی خوریˈ با اشاره به خشونت و درگیری های سیاسی چند ماه گذشته در خاورمیانه، جنگ، آشوب و حملات تروریستی روزانه را از ویژگی های بسیاری از بخش های این منطقه ارزیابی کرد و نوشت: نقطه اوج درگیری ها در دسامبر سال گذشته و همزمان با افزایش خشونت در عراق و سوریه و نیز بمب گذاری های مهمی رخ داد که به کشته شدن تعداد زیادی از مردم در بیروت و سایر مناطق لبنان منجر شد.


کشته شدن تعداد بیشماری از مردم در حمله به سفارت ایران و مناطق عمومی مرکز سیاسی حزب الله در حومه جنوبی لبنان و نیز کشف مواد منفجره در خودرویی در غرب بیروت که حامیان سعودی ˈسعد حریریˈ رئیس جریان المستقبل لبنان در آن مستقر هستند، نگرانی رهبران سیاسی همه طرف های درگیر را برانگیخت.

ترس همه جا را در بر گرفته بود زیرا خطوط قرمز قبلی نقض شده بودند و هر فردی به سوژه مناسبی برای ترور بدل شده بود.

اما به نظر می رسد اوضاع از آن زمان تاکنون در همه جبهه ها بهتر شده است و روابط منطقه ای در این زمینه نقش مهمی را ایفا می کند. همان طور که از مدتها قبل انتظار می رفت، ما اکنون شاهد نشانه های جدی تغییر به سمت بهبود در رابطه با دو مورد از سه مورد روابط مهم بین دولتی هستیم که در تغییر اوضاع منطقه خاورمیانه در آینده موثر خواهد بود.

روابط ایران و آمریکا در چارچوب مذاکرات ایران و گروه پنج به علاوه یک ( پنج عضو دائم شورای امنیت بعلاوه آلمان) بر سر برنامه هسته ای ایران و تحریم های غرب علیه ایران، و روابط ایران و عربستان دو مورد از چنین روابطی را نشان می دهد و مورد سوم به به روابط مهم بین اعراب و اسرائیل مربوط می شود که تا زمان اقدامات جدی برای پیشرفت در این زمینه، اولویت کمتری دارد.

این روزنامه با اشاره به دور جدید مذاکرات ایران و گروه پنج به علاوه به منظور تهیه پیش نویس نهایی با هدف توافق در زمینه برنامه هسته ای ایران و لغو تحریم های بین المللی علیه این کشور و نیز دعوت عربستان از وزیر خارجه ایران برای دیدار از ریاض، این دو تحول را عامل بازگرداندن اوضاع عادی به منطقه خاورمیانه ارزیابی کرد و نوشت: ایران محور اصلی این دو تحول مهم سیاسی است که عمدتا همزمان پیش می روند و نقاط مشترک مهمی دارند. در واقع تنش های بین ایران و غرب و ایران و عربستان عمدتا ثبات چندانی ندارند و فاقد تهدیدی محسوس و واقعی هستند. این تنش ها برعکس، بازتاب تهدیدهای ایدئولوژیکی و نگرانی های اغراق شده ای هستند که عمدتا بازتاب ناامنی سیاسی و احساس غرور بیش از حد همه طرفها است.

در صورت پیروی از احساس مشترک و استاندارهای غیرتبعیض آمیز در پیروی از قوانین، ایران به طرز اجتناب ناپذیری در جهت حل و فصل اختلافاتش با گروه پنج به علاوه یک تلاش خواهد کرد و روابط ایران و عربستان به حالت عادی باز خواهد گشت.

در حقیقت، درگیری واقعی بین ایرانی ها و سعودی ها وجود ندارد زیرا این دو کشور تهدیدی نظامی و راهبردی علیه یکدیگر محسوب نمی شوند هر چند که هر دو کشور زمانی که احساس می کنند طرف مقابل سعی در تضعیف ایدئولوژیکی آنها در سطح منطقه را دارد، بشدت واکنش نشان می دهند.

تهران و ریاض دو قدرت منطقه ای هستند که باید از منافع راهبردی خود در منطقه دفاع کنند. اما بهترین روش برای حفظ چنین منافعی، برقراری روابط خوب، کمک به بهبود اوضاع اجتماعی و سیاسی همه ساکنان منطقه و توافق بر سر یک چارچوب امنیتی منطقه ای مانند توافق هلسینکی بین آمریکا و اتحادیه جماهیر شوروی سابق در دهه 1970 میلادی است.

این امر در رابطه با روابط ایران و غرب و روابط ایران و گروه پنج به علاوه یک نیز صدق می کند. چنین روابطی باید بر اساس روابط اقتصادی و تجاری که منافع همگان را تامین می کند، استوار باشد (هم چون خط مشی که ترکیه در سه دهه گذشته است). روابط ایران و غرب هم چنین باید بر اساس احترام متقابل استوار باشد به گونه ای که از برخورد تبعیض آمیز با ایران از طریق محدود کردن برنامه هسته ای ایران اجتناب شود.

با توجه به ظرفیت های مادی و انسانی فراوان، همگرایی ارزش ها و روابط گسترده منطقه ای ایران این کشور باید به یکی از ستون های هر گونه دخالت غربی ها در منطقه خاورمیانه بدل شود. تغییر روابط ایران و غرب و ایران و عربستان از درگیری به همزیستی مسالمت آمیز و همکاری فعال تاثیر مثبت فراوانی بر اوضاع کل منطقه جهان عرب خواهد داشت.

در صورت بروز چنین اتفاقی، تحولات چشمگیری در رابطه با مسائل داخلی و دوجانبه در کشورهای لبنان، سوریه و عراق بروز خواهد کرد و بیشترین منافع را برای مردم این کشورها خواهد داشت زیرا جنگ طلبان و مزدوران سیاسی در جهان عرب، ایران، اسرائیل، آمریکا و دیگر کشورها در برابر قدرت همزیستی مسالمت آمیز و رفتارهای منطقی تسلیم خواهند شد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.