پایگاه اطلاع‌رسانی جماران - حسین شاکری - کابینه دولت ائتلافی تمام صائب سلام، نخست وزیر لبنان، پس از گذشت 10 ماه از شکل‌گیری با برنامه‌هایی از جمله انتخابات رییس جمهور جدید و از آن ضروری‌تر یک میلیون پناه‌جوی سوریه‌ای و نیز موضوعات متعدد پنهان اجتماعی و اقتصادی مواجه شده است. این موضوعات از اختلال در عمل‌کرد در هر دو بخش اجرایی و مقننه دولت لبنان ناشی شده است.

اکنون که پارلمان و بخش اجرایی وظایف خود را از سر گرفته‌اند، موضوعات ویژه‌ای درباره مواجهه با مسائل اجتماعی و طبقاتی بی‌سابقه‌ای هم‌چون افزایش قیمت‌ها، حقوق کارگران، دستمزدهای پایین، مسکن، امنیت غذایی، بهداشت و تغییرات بوم‌شناختی نیز پیش کشیده شده است. لبنان در پس آن هم‌چنین شاهد گسترش اعتراضات از سوی اتحادیه‌های معلمان و تجار که نسبت به «افزایش بیش از حد خواص ثروتمند» اعتراض دارند، بوده است.

بر روی پارلمان برای تصویب قوانینی برای پراخت دستمزد عادلانه به معلمان، کارگران و بخش‌های اداری موسسات متعددی چون کارخانه‌های برق فشار وجود دارد. نیز برای تسریع در تصویب قوانین مورد نیاز درباره اتحادیه کارگران که احساس می‌کنند به حاشیه رانده شده‌اند، فشار فزاینده‌ای وارد شده است. در حالی که این موضوعات به یک ضرورت تبدیل شده‌اند، با این حال همه باید تا انتخابات ریاست جمهوری پیش‌رو صبر پیشه کنند.

نبیه بری، رییس پارلمان لبنان خواستار تشکیل نشستی در 23 آوریل (3 اردیبهشت) شده است تا روند انتخابات ریاست جمهوری جدید آغاز شود. انتظار می‌رود که انتخابات در میانه ماه می میلادی برگزار شود. یک یا دو چهره سیاسی برای نامزدی در انتخابات اعلام آماده‌گی کرده‌اند با این وجود، تلاش‌های زیرکانه‌ای در جریان است تا رییس جمهوری با اجماع و توافق همگانی انتخاب شود.

در همین حال، اولویت اصلی مواجهه با ورود و هجوم پناه‌جویان سوریه‌ای است. آنتونی چدید، سفیر لبنان در امریکا با اشاره به گزارش فوریه سال 2014 موسسه بروکینز، تاکید کرد که «میزان هم‌کاری‌های ارزشمند دیگر بیش از این موضوع ما در لبنان نیست. آن چه در واقع مهم است این است که بحران حقیقی پناه‌جویان سوریه‌ای به روشنی به یک معضل جاری برای لبنان بدل شده است.»

معضل پناه‌جویان در لبنان و اردن بدون تصمیمی جدی درباره جنگ داخلی سوریه به طور واقعی حل نمی‌شود. با این اوصاف که نشست ژنو 2 با شکست مواجه شد و نشست ژنو 3 به نظر نمی‌آید در آینده نزدیک تشکیل شود، الزامی است که اداره پناهندگان سازمان ملل خدمات خود را افزایش دهد و جامعه بین‌الملل کمک‌های مالی خود را بیشتر کند.

اتحادیه عرب و جامعه بین‌الملل درباره وارد آوردن فشار برای حل و فصل واقعی بحران سوریه ناکام مانده است. با این وجود، در حالی که انتظار نمی‌رود اتحادیه عرب قطع‌نامه‌ای درباره سوریه صادر کند (به رغم تلاش‌های اولیه برای این کار) قدرت‌های جهانی نسبت به نه تنها مشکلاتی که برای اردن و لبنان به دلیل هجوم پناه‌جویان پیش آمده و بلکه حتی نسبت به وضعیت اسف‌بار بیش از 9 میلیون آواره دراخل سوریه بی‌توجه شده‌اند.

لبنان امیدوار است که رییس جمهور جدید این کشور اعتماد به نفس را به جامعه بازگرداند و اطمینان شهروندان و احترام کشورهای عربی و جامعه بین‌الملل را جلب کند. چنین کیفیاتی برای ایجاد یک اتحاد ملی در لبنان ضروری است؛ تصور حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی؛ و زمینه‌سازی برای تشکیل یک قدرت سیاسی غیرجناحی. بیشتر این که هدف افزایش مشارکت زنان در سیاست و تصمیم‌گیری‌ها باید باشد و این اعطای یک امتیاز نیست بلکه یک ضرورت است.

فرصت انتخاب یک رییس جمهور می‌تواند لحظات درمانی برای لبنان باشد و راه‌حلی صلح‌آمیز برای درگیری‌های غم‌بار سوریه به ارمغان آورد و نیز به موضوع حق تعیین سرنوشت فلسطینیان کمک کند.

لبنان با در دست گرفتن نبض چنین پیچیدگی‌های داخلی و منطقه‌ای، می‌تواند بسیاری از وعده‌های میسر نشده‌ بهار عربی را به ثمر بنشاند.

منبع: المونیتور - کلویس مقصود

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.