شورای نظارت ابزارهای لازم برای ملزم کردن سازمان صدا و سیما بر اصلاح برنامه ها را ندارد. مهم ترین نقشی که شورای نظارت تاکنون داشته است، نظارت بعد از عمل یا استطلاعی بوده است. برنامه می رود روی آنتن تأثیرات خود را می گذارد، پس از آن شورای نظارت می گوید این برنامه مورد تأیید نیست.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به قانون اداره سازمان صدا و سیما و نظارت بر آن، که از مجلس هشتم تاکنون بلاتکلیف مانده است گفت: نزدیک به دوسال روی این قانون کار کرده ایم و آن را به جایی رساندیم که اگر در صحن علنی مجلس مطرح و تصویب شود، مدیریت برنامه های فرهنگی تقویت می شود.

حجت الاسلام و المسلمین نصر الله پژمان فر در گفت و گو با خبرنگار جماران درباره تأکید مقام معظم رهبری به مسئله فرهنگ در سال جدید با ذکر این نکته که برد دستگاه های فرهنگی متفاوت است، صدا و سیما را در فرهنگ سازی در درجه بالایی از تأثیرگذاری قرار داد و افزود: یک برنامه تلویزیونی دارای سطح مخاطب 20 میلیونی است، بنابراین می تواند باورهای جدیدی را در مخاطبین ایجاد کند.
وی ادامه داد: اگر قبول داشته باشیم که صدا و سیما به دلیل ویژگی هایی که دارد مهم ترین دستگاه فرهنگ ساز است، برای ایجاد حرکت فرهنگی باید این نهاد را در سال جدید مد نظر قرار دهیم. بر همین اساس ما در کمیسیون فرهنگی موضوع اداره صدا و سیما و نظارت بر این سازمان را در دستور کار گذاشتیم.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس نهم با اشاره به این نکته که بررسی قوانین اداره و نظارت بر صدا و سیما در مجلس هشتم مطرح شده اما هنوز به تصویب نرسیده است، گفت: نزدیک به دوسال روی این قانون کار کرده ایم و آن را به جایی رسانده ایم که اگر در صحن علنی مجلس مطرح و تصویب شود، مدیریت برنامه های فرهنگی تقویت می شود.
وی برای نمونه به تناقض در رویکردهای صدا و سیما اشاره و اظهار کرد: صدا و سیما موضوع اقتصاد مقاومتی را مطرح می کند، اما آگهی های تبلیغاتی ای را پخش می کند که به رویکرد مصرف گرایی در جامعه دامن می زند. ما باید به سمتی برویم که اگر چیزی در صدا و سیما به عنوان هدف تعیین می شود همه تولیدات صدا و سیما متناسب با آن هدف تحت نظارت قرار گرفته و ممیزی شود.
پژمان فر در پاسخ به سؤالی درباره نقش شورای نظارت بر صدا و سیما در ممیزی تولیدات این سازمان گفت: در قانون اساسی وظیفه نظارت بر صدا و سیما برعهده شورای نظارت گذاشته شده است، اما این شورا به دلیل خلأهایی که وجود دارد تاکنون نتوانسته است نظارتی بر برنامه های سازمان صدا و سیما داشته باشد.
وی ادامه داد: شورای نظارت
ابزارهای لازم برای ملزم کردن سازمان صدا و سیما بر اصلاح برنامه ها را ندارد. مهم ترین نقشی که شورای نظارت تاکنون داشته است، نظارت بعد از عمل یا استطلاعی بوده است. برنامه می رود روی آنتن تأثیرات خود را می گذارد، پس از آن شورای نظارت می گوید این برنامه مورد تأیید نیست.
پژمان فر نظارت استطلاعی بر سازمان صدا و سیما را کارآمد ندانست و گفت: آنچه تاکنون در مورد صدا و سیما اتفاق افتاده است، فقط اطلاع رسانی به ناظر بوده است و ناظر تا به حال نتوانسته دخالتی در اصلاح برنامه ها داشته باشد. نظارت باید بازدارنده باشد بنابراین بازوهای لازم باید در اختیار شورای نظارت قرار گیرد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نهم تصریح کرد: اصلاح قوانین می تواند مسیر روند اجرایی صدا و سیما را تغییر دهد، اما نه به تنهایی. تغییر در وضعیت صدا و سیما نیازمند یک اراده عمومی است و همه باید بخواهند در راستای قوانین پیش بروند.

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره فرهنگ در سال جدید اظهار داشت: موضوع فرهنگ موضوعی نیست که تا این حد ساده باشد و بتوانیم با دو دستور و چند ابلاغیه رفتار مردم را تغییر دهیم. ما ممکن است همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند بعضی از مسائل را می توانیم با پرداخت نقدی حل کنیم، اما در مسائل فرهنگی برخلاف آنچه که مردم می پندارند ایجاد تغییرات مشکل است.
پژمان فر ادامه داد: فرهنگ یک زیرساخت است که رفتارهایی را در انسان ها تولید می کنند. هر زمان ببینیم رفتارها برطبق اهدافی است که ادعا می کنیم برای آن برنامه ریزی داریم، توانسته ایم کار فرهنگی انجام دهیم. چنین اتفاقی مشروط به این است که هر دستگاهی متناسب با ظرفیت خود در این زمینه فعالیت کند.
وی ضمن تشبیه وضعیت کنونی به روزهای جنگ تحمیلی افزود: رویکرد جهادی که مقام معظم رهبری در سخنان خود به آن اشاره داشته اند نیز به ما می گوید که احساس مسئولیتی که مردم در جنگ داشتند در جامعه به وجود آوریم. در دوران جنگ مجلس مصوبات زیادی داشت و همه آن ها در راستای برداشتن موانع بود. آن زمان اولویت همه دستگاه ها جنگ بود، امروز باید مسائل فرهنگی در اولویت قرار گیرند. در آن مقطع هر کسی با هر ظرفیتی برای حل مسائل جنگ مشارکت می کرد. این مشارکت عمومی در فضایی مشت
رک فضای جبهه را به این سمت برد که بتوانیم نتایج بزرگی در خط مقدم داشته باشیم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نهم اعتلای فرهنگی در سال جدید را مشروط به همکاری همه نهادها دانست و افزود: اگر امروز بخواهیم فتوحات فرهنگی داشته باشیم باید پشت جبهه ای قوی، منسجم و فراگیر داشته باشیم و از همه افراد جامعه مشارکت بخواهیم، وگرنه با شعار دادن و محول کردن مسائل فرهنگی به تنها یک نهاد نمی توانیم کاری انجام دهیم.
پژمان فر ضمن اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره فقر فرهنگی در زمینه استفاده از کالای داخلی گفت: بالاخره این باور در مردم ایجاد شده است که کالای تولید داخل از مرغوبیت کافی برخوردار نیست. ما باید این باور را که تولید داخلی به درد نمی خورد در مردم بشکنیم، البته چنین چیزی نیازمند بالابردن کیفیت تولیدات داخلی نیز است. این دو بایستی توأم با یکدیگر پیش بروند و گرنه به تعبیر ضرب المثل فارسی با حلوا حلوا گفتن دهان شیرین نمی شود.
وی درباره تأکید مقام معظم رهبری بر فرهنگ سازی ایجابی در کنار فرهنگ سازی دفاعی، مبارزه با هجوم فرهنگی را کافی ندانست و گفت: این سخن مقام معظم رهبری به خوبی بیانگر همین نکته است که ما نمی توانیم به تنهایی با ایجاد فرهنگ «جنس خارجی نخرید» مردم را ترغیب به استفاده از اجناس تولید داخل کنیم. ما باید تولیدمان را به حدی برسانیم که مردم جنس ایرانی را قابل رقابت با جنس خارجی بدانند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.