سردار غلامعلی رشید


پیش از صحبت درباره چگونگی عملیات فتح خرمشهر، لازم است کمی نیز به توان‌مندى و حضور نیروهاى جوان در عرصه فرماندهى دفاع مقدس نگاه کرد. یکى از ویژگى‌هاى انقلاب اسلامى با رهبرى امام‌(س) وجود چهره‌هاى جوان در عرصه‌هاى امنیتى-دفاعى بود. این افراد امروز قهرمانان ملى کشور هستند. البته در ادوار مختلف تاریخ کم نیستند جوانانی که باعث مباهات جهان شده‌اند. افرادى همچون سهروردى، فیلسوف بزرگ شرق و عالم اسلام و صاحب حکمت اشراق، ابن‌سینا که غالب آثار او در جوانى تصنیف شده است، ملاصدرا، شهید مطهرى، دکتر شریعتى و از همه مهم‌تر حضرت امام‌(س) که اعجوبه قرن بود‌. اکثر آثار علمی و دینی ایشان به سال‌های جوانی باز می‌گردد. امام در تمام دوران پیروزى انقلاب اسلامى در حالی که خودشان در آستانه هشتاد سالگى بودند، اعتماد بسیار زیادی به جوانان داشتند و از آن‌ها برای مسئولیت‌های بسیار بزرگ استفاده می‌کردند. مثلا محسن رضایى در حالی که تنها ۲۷سال داشت به عنوان فرمانده سپاه یکصد هزار نفرى منصوب شد. این فرمانده جوان، با 10‌سال تجربه قبل و بعد از انقلاب، سپاه را در اندک زمانى چنان فرماندهى کرد که ارتش دشمن را با وجود ژنرالهاى مسن بارها شکست داد.

در آن زمان امام بر این باور بودند که فرماندهان جوان جسارت و قدرت بیشتری برای خطر کردن و سنت شکنى دارند و ابتکار و خلاقیت و طرد تفکرات قدیمی را باید به دست آنها سپرد. شهید صیاد نیز یک افسر جوان بود و در ۳۶سالگى فرمانده نیروى زمینى شد و امیرحسن سعدى نیز در زمان جنگ و در سمت فرماندهى لشکر یک افسر جوان بود. به طور حتم استفاده از همین افسران و امیران جوان باعث به دست آوردن پیروزی های بسیارزیاد و چشمگیری در جنگ شد و امروز همه از مواهب آن استفاده می کنیم. آزادی خرمشهر در روند تحولات جنگ تحمیلى، چیزی جز نماد و مظهر مقاومت ملت ایران و پیروزى بر دشمن متجاوز عراقى نیست.

مردم خرمشهر با مقاومت به آزادى رسیدند و خود را به یک حماسه فرازمانى و فرامکانى بدل کردند. می‌توان براساس الگوى مقاومت در خرمشهر، جنگ جدیدى را با دشمن پى‌ریزى کرد و با اعتماد به نقش حاصل از آن در عرصه‌هاى سیاسى، اجتماعى و امنیتى وارد عمل شد. رزمندگان شجاع ما با مقاومت درخرمشهر، جنگ تحمیلى را به شکست تحمیلى براى دشمن تبدیل کردند. فتح خرمشهر بیانگر یک دکترین و استراتژى نظامى جدید و آغازگر روش جدید در مدیریت کشور در عرصه دفاعى-امنیتى بود که باید آن را شناخت و به عنوان یک الگوى موفق، در حل معضلات اساسى کشور مخصوصاً در بحران‌ها از آن استفاده کرد. هنوز هم کم نیستند جوانانی مانند شهید باقرى که بتوانند ستون‌های حل بحران را پی‌ریزی کنند. باقرى یکى از فرماندهان جوان بود که شایستگى‌هاى اخلاقى بى‌نظیر و اندیشه دفاعى والایى داشت که در حیات کوتاه، اما پربرکتش در دفاع مقدس منشأ تحولات بزرگى شد. او با همان سن کم بنیانگذار اطلاعات رزمى است و با شناخت درست و دقیقی که از زمین و دشمن داشت، یکى از بهترین نظریه پردازان و طراحان عملیات‌ها بود. دیگر وقت آن رسیده برای کاهش مشکلات بعد از جنگ و حتی مسائل داخلی نیز به نیروهای جوان اما کارآمد اعتماد کرده و از آن‌ها نیز استفاده کنیم.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.